Arhiva Genomică Europeană Federată (FEGA) este o rețea pan-europeană de resurse naționale de date genomice și de fenotip umane.

FEGA are scopul de a accelera cercetarea biomedicală prin organizarea națională și interoperabilitatea europeană a resurselor de date genomice umane.  

FEGA permite descoperirea datelor în rețea pe baza descrierii datelor și prin utilizarea aplicației informatice Beacon dar permite ca datele să poată rămâne în jurisdicțiile naționale, răspunzând astfel cerințelor legale naționale.

Inițiativa europeană a fost demarată de către Institutul European de Bioinformatică (EMBL-EBI Cambridge) și Centrul pentru Regularea Genomică (CRG Barcelona) în interacțiune cu organizația internațională de standarde în genomica umană GA4GH și comunitatea europeană Human Genomics and Translational Data (HGTD) | ELIXIR.

În 2022, organizațiile naționale din 5 state europene membre ELIXIR au realizat implementarea completă: Germania, Spania, Suedia, Norvegia și Finlanda. Lista statelor în curs de implementare sau care au manifestat interes pentru implementarea arhivelor naționale interoperabile FEGA poate fi consultată aici: Federated EGA Updates în 2022 | Slides | F1000Research.

FEGA răspunde în practică  politicii europene în acest domeniu, politici concretizate in 1 Million Genomes și Beyond 1 Million Genomes.