Suntem încântați să vă anunțăm că, începând cu 11 februarie 2025, Bioinformatica este recunoscută oficial ca profesie de către Statul Român.
În Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) va fi introdus codul 213153 – Cercetător în bioinformatică, încadrat în grupa de bază 2131 – Biologi, botaniști, zoologi și alte funcții asimilate. Până la publicarea în Monitorul Oficial, acest cod poate fi utilizat cu titlu provizoriu.
RSBI mulțumește Ministerului Muncii pentru analiza și validarea dosarului, precum și Ministerului Educației și Cercetării pentru profesionalismul demonstrat în evaluarea acestuia.
Această recunoaștere răspunde unei necesități reale în cercetarea din România, unde Bioinformatica joacă un rol din ce în ce mai important.
RSBI apreciază timpul și efortul investit de membrii săi în beneficiul întregii comunități de cercetare. Prof. Ramona Suharoschi și lect. Alexandru Mizeranschi au inițiat elaborarea dosarului în 2022-2023, cu sprijinul Dr. Monica Abrudan.
Procesul a fost reluat în 2024 și finalizat de Dr. Bogdan Mirăuță, cu asistența din partea Prof. Horia Banciu și Conf. Elena Poenaru.
De asemenea, RSBI recunoaște eforturile depuse de-a lungul anilor de numeroși membri ai comunității academice din universități precum Universitatea din București, UVT și UMF Timișoara, pentru recunoașterea acestei profesii.
Bioinformatica a apărut ca și profesie la nivel internațional acum 30 de ani odată cu dezvoltarea Human Genome Project. Prin includerea poziției de Cercetător în bioinformatică în COR, se facilitează:
- O mai bună definire a traseului profesional al specialiștilor din domeniu;
- O poziționare mai clară a programelor de studiu universitare;
- Angajarea cercetătorilor pe posturi specifice în zecile de proiected cercetare;
- Profesionalizarea domeniului în România.
Aceasta este o etapă esențială pentru modernizarea cercetării în România!