Bioinformatica este un domeniu interdisciplinar ce dezvoltă metode și programe utile pentru colectarea, stocarea, analiza și înțelegerea datelor biologice și biomedicale complexe.
Domeniul în sine își are originile la începuturile anilor ’60, odată cu dezvoltarea primelor metode de analiză a secvențelor de aminoacizi de către Margaret Dayhoff. Introdus pentru prima dată în anii ’70 de Paulien Hogeweg and Ben Hesper, termenul “bioinformatică’ (eng. bioinformatics) a devenit sinonim în anii ’80 cu analiza secvențelor de acizi nucleici.
În prezent, datele biologice și biomedicale ce necesită metode de bioinformatică pentru a fi înțelese sunt extrem de diverse, incluzând pe lângă secvențe de nucleotide și aminoacizi, și date de structură ale macromoleculelor, imagistică și date omice (de exemplu genomică, transcriptomică, proteomică, metabolomică, interactomică).
Pentru mai multe detalii despre istoricul dezvoltării bioinformaticii va recomandăm să consultați Hogeweg P. The roots of bioinformatics in theoretical biology. PLoS Comput Biology, 2011, doi: 10.1371/journal.pcbi.1002021; sau Jeff Gauthier et al., A brief history of bioinformatics, Briefings in Bioinformatics, 2019, doi: 10.1093/bib/bby063.
Copyright © 2022
Romanian Society of Bioinformatics